Je zoekresultaten

Hoe werkt Pagatinu op Curaçao?

by Aida Moret on maart 5, 2024
Hoe werkt Pagatinu op Curaçao?
Comments:0

Op Curaçao gebruiken ze het Pagatinu systeem voor elektriciteit, net zoals je een prepaid telefoonkaart zou gebruiken. Je koopt ‘stroomtegoed’ voor een bepaald bedrag en kunt dan een aantal dagen stroom gebruiken, afhankelijk van je verbruik. Verhuurders vinden dit handig omdat ze zich geen zorgen hoeven te maken over onbetaalde rekeningen van huurders. Voor gebruikers helpt het om bewuster met elektriciteit om te gaan en zo geld te besparen, omdat stroom op Curaçao relatief duur is.

In je huis heb je een kastje geïnstalleerd waarop je, je tegoed kunt bekijken en opwaarderen. Het tegoed kun je bij de meeste supermarkten en tankstations opwaarderen. Elk kastje heeft een eigen nummer, dat je nodig hebt bij het kopen van stroomtegoed. Als je het nummer niet hebt, kun je het vinden door de code  #4# op je kastje in te voeren, of op een kaartje dat buiten aan de muur van je huis hangt.

Let op!: als je stroom op is, stopt de levering meteen. Zorg ervoor dat je altijd genoeg tegoed hebt. Het tarief van Pagatinu stijgt naarmate je meer eenheden gebruikt, dus het is slim om regelmatig een kleine hoeveelheid stroomtegoed te kopen.

Als je Pagatinu wilt kopen, kun je naar winkels gaan waar ze Pagafasil of Pagomatiko verkopen, bijvoorbeeld bij bepaalde tankstations en minimarkets. Je kunt betalen met contant geld of je bankpas.

Je kunt ook Pagatinu online kopen, maar er is nog geen automatisch proces, dus het kan even duren voordat je de code ontvangt. Aanvragen die ’s avonds of ’s nachts worden gedaan, worden waarschijnlijk de volgende dag verwerkt. We raden de volgende aanbieders aan:

Ubipay-app: Je kunt de prepaidkaart van Asogas gebruiken, verkrijgbaar bij Asogas-tankstations. Je kunt deze kaart opwaarderen aan de kassa of via online bankieren door geld over te maken naar hun MCB-rekening met je PAN-nummer en naam. Als je je Asogas-prepaidkaart hebt toegevoegd aan Ubipay, kun je gemakkelijk Pagatinu kopen. De app is ook handig voor tanken, omdat je de barcode bij de pomp kunt scannen. Als je je Fun Miles-kaart toevoegt, krijg je ook dubbele Fun Miles. Deze app is handig als je geen lokale bankrekening of online bankieren hebt, en je kunt er ook andere rekeningen mee betalen, zoals die van Flow. Op dit moment worden bestellingen van maandag tot en met zondag van 8:00 AM tot 8:00 PM. Je krijgt meestal binnen een half uur een foto van het bonnetje met de code. 24 uur uit de muur rekent ANG. 1,50 aan servicekosten. Als je een andere bank dan MCB hebt, kan het 1 á 2 dagen duren voordat je bestelling is verwerkt.

Pagatinu tarieven op Curaçao

Verbruik (kWh) per maand:

Op Curaçao zijn er drie tarieven die je kunt kiezen op basis van je maandelijkse elektriciteitsverbruik:

Tarief 1: Dit tarief is voor huishoudens die tot 250 kilowattuur (kWh) per maand verbruiken. Het tarief dat wordt toegepast voor deze groep is het laagste tarief.

Tarief 2: Huishoudens die tussen de 250 en 350 kWh per maand verbruiken, vallen onder dit tarief. Het tarief dat voor deze categorie geldt, is iets hoger dan Tarief 1, maar nog steeds lager dan Tarief 3.

Tarief 3: Voor huishoudens die meer dan 350 kWh per maand verbruiken, geldt Tarief 3. Dit tarief is het hoogst van de drie, omdat het bedoeld is voor huishoudens met een hoger energieverbruik.

Door deze drie tarieven aan te bieden, kunnen huishoudens kiezen op basis van hun eigen energieverbruik, wat kan helpen om de elektriciteitskosten beter te beheren en te plannen.

Voorbeeld van aankoopbedragen en het resulterende verbruik:

Week 1:

Aankoopbedrag: ANG. 100,-

Verbruik onder tarief 1: 146,39 kWh

Week 2:

Aankoopbedrag: ANG. 100,-

Verbruik onder tarief 1: 103,60 kWh

Verbruik onder tarief 2: 37,02 kWh

Week 3:

Aankoopbedrag: ANG. 100,-

Verbruik onder tarief 1: 49,71 kWh

Verbruik onder tarief 2: 72,88 kWh

Week 4:

Aankoopbedrag: ANG. 100,-

Verbruik onder tarief 1: 119,96 kWh

Hiermee kun je zien hoeveel kilowattuur (kWh) je krijgt voor elk aankoopbedrag, afhankelijk van het tarief waaronder je verbruik valt volgens je totale maandelijkse verbruik.

Wil je weten hoeveel stroom je op dit moment verbruikt? Op je Pagatinu kastje kun je de code #50# intoetsen. Dan zie je je huidige verbruik, bijvoorbeeld 0,360 kW. Dit betekent simpelweg het aantal kilowatt (kW) dat je op dat moment gebruikt.

Pagatinu aanvragen

Als je Pagatinu wilt gebruiken voor je elektriciteitsvoorziening, kun je dit kosteloos laten aansluiten door Aqualectra. Soms moet je wel een elektricien inschakelen om enkele voorbereidingen te treffen, maar dit zijn dan wel kosten voor jou. Gelukkig biedt Aqualectra nu draadloze kastjes aan, waardoor je geen extra kabels hoeft te laten installeren. Neem gewoon contact op met Aqualectra om Pagatinu aan te vragen voor jouw huis.

Is Pagatinu goedkoper of duurder?

Of je nu vooraf (met Pagatinu) of achteraf (met een reguliere meter) betaalt, de tarieven zijn hetzelfde. Echter, met Pagatinu zijn mensen vaak bewuster van hun stroomverbruik, wat kan helpen om geld te besparen. Ook kunnen ze snel extra stroomtegoed kopen voordat de tarieven stijgen. Een nadeel van Pagatinu is dat je niet vooruit kunt betalen voor bijvoorbeeld 3 maanden stroom, omdat je dan mogelijk meer betaalt in de duurste tariefschijf.

Piept je Pagatinu kastje?

Als je Pagatinu-kastje begint te piepen, betekent dit dat je bijna geen stroomtegoed meer hebt. Het is tijd om snel naar de supermarkt, minimarkt of tankstation te gaan om het tegoed op te waarderen. Je kunt het piepen stoppen door de backspace-toets ingedrukt te houden totdat je een lange piep hoort.

Pagatinu voor water?

Op dit moment kun je nog geen prepaid water krijgen op Curaçao. Hoewel het idee van prepaid water af en toe ter sprake komt, is het op dit moment nog niet beschikbaar. Aqualectra werkt echter wel aan het introduceren van slimme water- en stroommeters om illegaal aftappen te voorkomen en eventuele lekken op te sporen.

Deel

Geef een reactie

Your email address will not be published.

  • Wijzing valuta

  • Uitgebreid zoeken

Vergelijk